tisdag 29 april 2014

Besök av Östgöten-arbetsgruppen på Brukskultur Åtvidaberg tisdagen 15 april 2014

Vi som arbetar med tidningen Östgöten i Linköping och även våra kollegor från Motala gjorde ett mycket uppskattat studiebesök hos Brukskultur Åtvidaberg denna soliga och varma vårdag. Vi möttes av vår kära före detta Telling-medarbetare Michelle vid bussen, och fick sedan träffa Roy Andersson i Brukskulturs lokaler i Facetten. Roy bjöd på fika och visade oss runt i kontoret där förberedelser var i full gång inför en utställning med fokus på olika pusselbitar bestående av individers levnadsöden, med bruket som gemensam bakgrund.


Roy tog oss sedan med ner i Brukskultur Åtvidabergs arkiv, vilket var en häftig upplevelse. På ytan var det en källare full med massa olika dokument, ritningar, protokoll och andra artefakter, men Roy visade oss hur historien kom nära och blev personlig, med små neddykningar i olika dokument och böcker. Det kändes som om man skulle kunna tillbringa väldigt mycket tid i detta arkiv, och glatt förlora sig i dessa fascinerande kvarlämnade papper och föremål...


Besöket i Åtvidaberg avslutades med att Roy och Michelle tog oss med till ÅSSA, där Åtvidabergs bruksmuséum finns, där Roy med en spännande och informativ guidning tog oss med på hela resan från att koppar började brytas i Åtvidaberg tills att gruvdriften upphörde.


När vi i sakta mak vandrade till bussen för återfärd till Linköping och Motala kände vi alla att det hade varit en väldigt intressant och rolig dag i Åtvidaberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar